Opomba: Spodaj uporabljeni nazivi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške, ženske in neopredeljene.

Kdo skrbi za spletno učilnico?

Za administracijo spletne učilnice skrbi Računalniški center. Splošni naslov elektronske pošte, na katerem je dosegljiv trenutni administrator, je ucilnica@fmf.uni-lj.si in priporočamo njegovo uporabo.

Sem zaposlen na UL, kako se prijavim v učilnico?

V spletno učilnico se prijavite z UL ID in geslom, ki ga imate za UL ID. Če se v učilnico ne morete prijaviti, se poskusite prijaviti še v VIS. Če tudi ta prijava ne dela, se za pomoč obrnite na računalniški center. Če se v VIS lahko prijavite, v učilnico pa ne, pa za pomoč vprašajte administratorja učilnice na elektronski naslov ucilnica@fmf.uni-lj.si

Nisem zaposlen na UL, kako se prijavim v učilnico?

Če nimate uporabniškega imena na UL, pišite administratorju na elektronski naslov in navedite naslednje podatke:

  • ime in priimek
  • elektronski naslov
  • predmeti (ime, letnik, smer) in vaša vloga pri njih (predavatelj, asistent)

Nekaterih mojih predmetov ne vidim, kako jih lahko dodam?

Ko ste prijavljeni, boste videli predmete, ki smo vam jih dodelili. Če kakšen manjka, pišite administratorju. Če je predmet lani že obstajal, lahko sporočite le njegovo kratko ime, sicer pa polno ime ter smer in letnik študija. Prav tako sporočite vašo vlogo pri predmetu (predavatelj oz. asistent).

Pri mojem predmetu ne vidim vseh sodelavcev, kako jih lahko dodam?

Asistenti in predavatelji imajo popoln nadzor nad predmetom in lahko sami določajo ostale asistente in predavatelje pri predmetu, glej menu Skrbništvo → Skrbništvo predmeta → Uporabniki → Vpisani uporabniki. Če osebe, ki jo želite dodati k predmetu, ni v seznamu, se mora ta vsaj enkrat prijaviti (glej vprašanje glede prijave). Vljudno prosimo, da sami poskrbite za vloge in da konktaktirate administratorja le, če naletite na težave.

Kako iz svojih predmetov pobrišem predmet, pri katerem ne učim?

Če imate odvečen predmet, smo se zmotili pri dodeljevanju vlog. Iz predmeta se lahko izbrišete sami: vstopite v predmet in se pobrišite s spiska v meniju Skrbništvo → Skrbništvo predmeta → Uporabniki → Vpisani uporabniki.

Kaj storim, če študenti ne vidijo predmeta?

Vsi predmeti so na začetku neaktivni (v spisku predmetov so sive barve) in jih študenti ne vidijo. Ko boste predmet pripravili, ga morate aktivirati pod Skrbništvo predmeta → Uredi nastavitve → Splošno → Vidnost predmeta → Pokaži v bloku Skrbništvo. Blok se običajno nahaja spodaj levo pod kazalom predmeta, lahko pa tudi kje drugje na strani.

Lahko se tudi zgodi, da predmet ni postavljen v pravo kategorijo. Kategorijo lahko preverite pod Skrbništvo → Skrbništvo predmeta → Uredi nastavitve → Kategorija predmeta. Če želite kategorijo spremeniti, pišite administratorju. Če predmet spada v več kategorij (na primer pri izbirnih predmetih), se odločite za najbolj smiselno, nato pa študentom povejte, kje lahko najdejo predmet.

Ali je predmet na voljo, preverite tako, da se odjavite in ga odjavljeni poiščete na spisku predmetov.

Kako iz svojih predmetov izpišem študente, ki so se vpisali ponesreči?

Študente lahko izpišete tako, da pritisnete na križec v čisto desnem stolpcu na seznamu, ki ga dobite pod Skrbništvo → Skrbništvo predmeta → Uporabniki → Vpisani uporabniki.

Kako študentom ponudim možnost prijave na kolokvij ali izbiro skupine za vaje?

To lahko storite, če dodate dejavnost Možnost (vklopite urejanje ter izberite Dodaj dejavnost ali vir, kot bi ga za dodajanje povezav ali datotek).V njej si lahko študenti izberejo tisto možnost, ki jim najbolj ustreza. Pri kolokvijih vklopite samo eno možnost (opravljal bi kolokvij) pri izbiri skupin za vaje pa eno možnost za vsak termin, pri čemer ne pozabite omejiti števila mest pri posamezni možnosti.

Kako študentom ponudim možnost izbire termina ustnega izpita (namesto lista na vratih)?

To najenostavneje storite z dejavnostjo Wiki. Vnesti morate ime in opis wikija ter ime prve strani (za vse troje lahko napišete npr. "Prijava na ustne izpite"). Nato za obliko izberite HTML, nazadnje pa v ponujenem oknu napišite seznam ponujenih ustnih rokov (oz. kar želite, saj z vsebino niste omejeni).

Študentje lahko svoj termin vpišejo tako, da pri wikiju izberejo zavihek Uredi in vnesejo ustrezne podatke na strani s termini. Načeloma pri wikijih vsak uporabnik poljubno spreminja vsako stran, vendar se začuda izkaže, da so pri prijavah na ustne izpite študentje precej skrbni, da ne počnejo večjih neumnosti.

Kako lahko pišem matematične izraze?

Na učilnici je naložen MathJax, ki vam omogoča, da matematične izraze pišete kot v LaTeXu, če jih vstavite med dolarje. Na primer, če napišete $x_{1, 2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4 a c}}{2 a}$, se to prikaže kot $x_{1, 2} = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4 a c}}{2 a}$. Če želite vstaviti znak $, morate napisati \$, ali pa uporabiti znački <code> in <pre>, znotraj katerih je MathJax izklopljen.

Ali lahko testiram delovanje modulov spletne učilnice, ne da bi "smetil" po učilnicah dejanskih predmetov?

Lahko. V ta namen smo naredili predmet "Testiranje spletne učilnice". Če želite dostop do tega predmeta, se obrnite na administratorja.

Še vedno imam vprašanja, koga lahko vprašam?

Administratorja na ucilnica@fmf.uni-lj.si.

Last modified: Friday, 17 February 2023, 1:57 PM